Inhoud
Wat willen wij bereiken
In Nederland en België worden nog steeds duizenden experimenten op honden en katten uitgevoerd. Animal Rights voert campagne voor stopzetting van de honden- en kattentesten, het vervangen van dierproeven en het uitplaatsen van de ex-proefdieren naar een opvangcentrum. Met 40.000 handtekeningen roepen we de politiek op om de honden en katten te redden uit de laboratoria.
Om wat voor dierproeven gaat het?
- De meeste experimenten op honden en katten zijn wettelijk verplichte giftigheidsexperimenten. In de praktijk draait het voornamelijk om het afvinken van dierproeven zodat de producten op de markt mogen komen. De dierproeven worden vooral uitgevoerd bij commerciële proefdiercentra zoals Charles River en MSD.
Wat gebeurt er met de proefdieren?
- De honden-en katten krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden. In de meeste gevallen worden de dieren na afloop van het experiment afgemaakt.
Hoe zit het met muizen, ratten, cavia’s en konijnen?
- Voor deze wettelijk verplichte dierproeven worden naast honden en katten ook muizen, ratten, cavia’s en konijnen gebruikt. We willen af van de verplichting van deze ouderwetse dierproeven. Dat is niet alleen goed nieuws voor honden en katten maar voor alle proefdieren.
Wat wil Animal Rights bereiken?
- We willen dat de regels uit de jaren 60 van de vorige eeuw vervangen worden door nieuwe wetgeving. Er zijn voldoende alternatieven zoals computermodellen om deze dierproeven nu te vervangen.