Main content

Inhoud

We maken van 2018 opnieuw het 'Jaar van Animal Rights'!

Nieuws: 26 december 2017
Slacht

Heel wat media omschreven 2017 als 'het jaar van Animal Rights. Met enkele rake onderzoeken in de intensieve veeteelt legden we immers heel wat dierenleed bloot. We bereikten miljoenen mensen via diverse nieuwskanalen. Hierdoor wisten we heel wat mensen bewust te maken, waardoor duizenden dierenlevens gered werden.

Maar stoppen met vlees leek me moeilijk. Tot die video’s opdoken.

Standaard lezer Kristien Seghers

Enkele lezers bij De Standaard verklaren: ‘Ik ben vaak onderweg met de auto en kreeg het altijd al moeilijk als ik een varkenstransport passeerde. Maar stoppen met vlees leek me moeilijk. Tot die video’s opdoken. Ze deden de emmer overlopen. Ik eet nu geen vlees meer en mis het niet eens.’ (lezer Kristien Seghers)

Ook Tanja Den Hertog krijgt het niet meer door haar keel. ‘De beelden uit het varkensslachthuis in Tielt raakten me enorm. “Ik eet nooit nog vlees”, sms’te ik naar mijn man.

Ook in het populaire weekblad HUMO wordt 2017 omschreven als het 'jaar van Animal Rights'. Voorzitster Nadine Lucas en campagne coördinator Benoit Van den Broeck leggen uit in een dubbelinterview: 'Als het over honden en katten was gegaan, dan had het land écht in brand gestaan. Slachthuizen waar honden op een wrede manier gekeeld worden, dat kunnen mensen zich niet voorstellen. Maar varkens zijn even slim als honden, alleen zijn ze minder aaibaar, net als kippen of koeien.'

De West-Vlaamse televisiezender Focus Wtv besteedt ook extra aandacht aan Animal Rights dit jaar. Het onderzoek in de slachthuizen en fokkerijen was immers vooral in deze provincie. De reden daarvoor is simpel: de concentratie aan dergelijke bedrijven is nergens anders zo hoog als in West-Vlaanderen.