Inhoud
Max-Planck Instituut stopt met dierproeven op apen
Het Max-Planck Instituut in Duitsland is deze maand gestopt met experimenten op apen. Dit succes is behaald door grote maatschappelijke druk op het instituut. De dieren werden gebruikt voor hersenonderzoek.
In 2014 maakten Duitse en Britse dierenrechtenorganisaties filmbeelden openbaar van experimenten met apen in het instituut. Uit deze beelden blijkt aan welke gruwelijke experimenten apen werden blootgesteld in naam van de wetenschap. De reportage werd zelfs uitgezonden op TV. De publieke verontwaardiging was enorm. Het Openbaar Ministerie opende een onderzoek, maar dat is nog niet afgerond.
Het wordt hoog tijd om dierproeven te vervangen door alternatieven.
Beelden
Te zien waren beelden van zwaargewonde en apathische dieren. Apen met implantaten en bebloede gezichten, dieren die vastgemaakt waren en zich urenlang niet konden bewegen of die eindeloos rondjes moesten draaien tegen hun wil.
Succes in Nederland
Eind vorig jaar boekte Animal Rights nog succes: de Radboud Universiteit stopte met dierproeven op apen. Na vele gesprekken voeren met de universiteit, acties, informatie naar buiten brengen, petities aanbieden en veel landelijke media-aandacht besloot de universiteit te stoppen. De twee nog aanwezige apen mochten naar Stichting AAP. Hiermee kwam er een einde aan veertig jaar apentesten in het proefdiercentrum van de universiteit.
Meer actie
Het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven voeren nog steeds verouderde proeven uit met apen. Ook hier zullen we de druk opvoeren en toewerken naar het succes dat ook deze instituten stoppen met aapproeven. Morgen, zaterdag 22 april, organiseert Animal Rights een stille mars tegen dierproeven in Leuven.
BPRC
Daarnaast ondersteunt Animal Rights de campagne van Een DIER Een VRIEND op 20 mei met een gezamenlijke protestactie voor de poorten van het het grootste apentestcentrum van Europa: Het BPRC in Rijswijk.