Inhoud
Stille mars tegen dierproeven in Leuven
Zaterdag 22 april 2017 is het Wereldproefdierendag. Op deze dag komen dierenorganisaties wereldwijd op voor de rechten van proefdieren. Honderden mensen nemen deel aan de stille mars tegen dierproeven die Animal Rights organiseert in Leuven.
Mars in Leuven
In de Belgische proefdiercentra worden jaarlijks ruim 600.000 dieren gebruikt in experimenten. Niet voor niets kiest Animal Rights Leuven als locatie voor een mars tegen dierproeven. In deze stad bevindt zich het grootste proefdiercentrum van de Benelux. KU Leuven heeft een vergunning om meer dan 100.000 proefdieren te houden, waaronder apen, varkens, schapen, konijnen, hamsters, katten, muizen en ratten.
Waar een wil is, is een weg. Onze petitie om meer geld ter beschikking te stellen voor de ontwikkeling van alternatieven werd door 70.000 mensen ondertekend. Het kan en moet anders!
Het kan en moet anders!
Al te vaak blijven wetenschappers en politici de vele dierproeven in ons land goedpraten met de dooddoener: “het kan niet anders”. Studies van de Nederlandse overheid bewijzen dat het wel anders kan. De 'Businesscase Alternatieven voor Dierproeven' toont aan dat mits een jaarlijks investering van 37 miljoen euro de helft van alle dierproeven vervangen kan worden door alternatieven tegen het jaar 2025.
Subsidies voor alternatieven
In Vlaanderen trok minister Weyts dit jaar amper 350.000 euro uit voor de zoektocht naar alternatieven.1 Voor de financiering van dierproeven trekt de Vlaamse overheid jaarlijks miljoenen euro’s uit. Via FWO, het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek, krijgen de Vlaamse universiteiten de volle vrijheid om zelf te bepalen aan welke onderzoeksprojecten de overheidsbudgetten besteed worden.
Zo bracht Animal Rights recent aan het licht dat via FWO een miljoen euro goedgekeurd werd voor de omstreden apenexperimenten van KU Leuven. Met de stille mars roept Animal Rights de overheid op om de subsidies voor dierproeven aan banden te leggen en het geld van de gemeenschap te investeren in onderzoek naar alternatieven.
Programma
Vanaf 12:30u verzamelen de deelnemers op het Martelarenplein in Leuven, waar diverse organisaties infostandjes zullen opstellen met merchandise, informatie en vegan snacks. Om 14u begint de stille mars door de binnenstad van Leuven. De demonstranten zullen spandoeken meedragen met de oproep om dierproeven te vervangen door alternatieve methoden. De actie eindigt rond 17u op het Martelarenplein.