Inhoud
Ook in Nederlandse slachthuizen gaat veel mis
In april van dit jaar werd kippenslachthuis Heys in Leek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gesloten. Na herhaalde waarschuwingen was de maat vol en greep de NVWA in. Naast Heys kregen ook acht Gelderse kippenslachters het aan de stok met de NVWA: zij ontvingen in anderhalf jaar tijd 220 schriftelijke waarschuwingen. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “Ook in Nederlandse slachthuizen gaat veel mis.”
Het systeem is er op ingesteld om zoveel mogelijk dieren in zo’n kort mogelijke tijd te fokken en te slachten.
UPDATE: Lees het artikel in het NRC: hoe zieke biggen en vieze kippen op je bord belanden.
Groningen
Volgens de NVWA heeft het kippenslachthuis Heys de regels voor dierengezondheid en dierenwelzijn onvoldoende onder controle. 1 Zo waren kippen niet goed verdoofd en bij bewustzijn tijdens het slachten. Verder werden er kapotte kratten gebruikt om kippen in te vervoeren en werden de kratten verkeerd gestapeld, waardoor de kippen verwondingen opliepen zoals botbreuken en kapotte vleugels.
Een woordvoerder van de kippenslachterij reageert laconiek op het geconstateerde dierenleed: “Wij maken ons druk om een kip die met een veertje/vleugeltip tussen een klep van een lade komt….. een kip die wij vervolgens met z’n allen opeten.” 2
Heijs stond onder verscherpt toezicht en had al enkele boetes gekregen. 'Als die niet tot de gewenste naleving leiden, intensiveert de NVWA het toezicht en neemt ze stringentere maatregelen', zo schrijft de NVWA. De pluimveeslachter vocht het besluit in kort geding aan, maar de rechter stelde de NVWA in het gelijk.
Gelderland
Omroep Gelderland deed zelf onderzoek naar de Gelderse slachterijen en vroeg over de periode mei 2015 tot oktober 2016 honderden boete- en waarschuwingsrapporten op van de NVWA. Daaruit blijkt dat er vaak poep op kip zit en dat kippenslachterijen het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn. 1
Zo ontvingen 8 van de 20 slachterijen 220 schriftelijke waarschuwingen en 153.000 euro aan boetes omdat ze de boel niet op orde hadden.
Zo werd op een hete zomerdag in 2016 onvoldoende rekening gehouden met het hete weer. De vrachtwagens stonden in de aanvoerhal en daar was het tussen de 31 en 37 graden. Door hitte en stress en het ontbreken van ventilatoren en water stikten vele kuikens.
62% meer boetes uitgedeeld
De brancheorganisatie Nepluvi vindt de maatregelen van de NVWA overdreven: “De NVWA slaat door. In 2016 is het aantal boetes voor slachterijen met 62 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl de regelgeving niet is veranderd.”
Tielt
Animal Rights bracht met twee rake undercoverreportages afschuwelijke mishandelingen naar buiten van varkens en kuikens in het Vlaamse Tielt. Uit bovenstaande bevindingen blijkt dat ook in Nederland veel mis gaat.
Animal Rights directeur Robert Molenaar: “Het systeem is er op ingesteld om zoveel mogelijk dieren in zo’n kort mogelijke tijd te fokken en te slachten. Dat dit vervolgens allerlei misstanden in de hand werkt is dan ook niet zo vreemd. De beste manier om hier weerstand tegen te bieden is door geen geld te geven aan deze bedrijven. Kies voor gezonde en eerlijke plantaardige voeding.”